Schubert

Schubert

Ingrid (Essen, 1953) en Dieter(Oschersleben, 1947) Schubert maken al meer dan dertig jaar samen prentenboeken. Toch vallen ze niet in herhaling: steeds weer maken ze nieuwe prachtige prentenboeken die blijven verrassen.

De illustratoren groeiden op in Duitsland, maar verhuisden naar Nederland omdat ze een beurs kregen voor de Rietveld Academie in Amsterdam. Het eerste prentenboek dat zij samen maakten, kwam eigenlijk voort uit een grap: het zoontje van vrienden was elke avond ontzettend bang voor een leeuw onder zijn bed. Maar wat is enger dan een leeuw? Een krokodil! Bovendien past dat dier beter onder een bed. Hun leraar Piet Klaasse stimuleerde hen om samen te werken en zo ontstond Er ligt een krokodil onder mijn bed! 

Hun eerste prentenboek werd niet alleen uitgegeven door Lemniscaat, maar verscheen meteen in veertien landen tegelijk. Sindsdien maakten Ingrid en Dieter Schubert vele prentenboeken en voorleesbundels, met inmiddels klassiek geworden helden die een plekje van kinderen en ouders vonden: Platvoetje, Woeste Willen, Beer en Egel en hun nieuwste held Quibus. Het kleine zwarte hondje dat zich in De paraplu stevig vasthoudt aan de rode paraplu, ligt in het echt bij Ingrid en Dieter Schubert onder de keukentafel.

De prentenboeken van het illustratorenduo kenmerken zich door anekdotische-naturalistische aquareltekeningen, soms subtiel en met veel details zoals in Monkie, soms paginagroot en vol nuance als in De paraplu. Wie goed oplet, herkent verwijzingen naar klassieke schilderkunst en andere visuele grapjes. Die worden door beide illustratoren bedacht, in een precies proces van het bedenken van een verhaal voor een nieuw boek, het maken van schetsen en uitvoerig overleggen welke tekening het beste overkomt. Maar wie nou precies wat maakt, is een goed bewaard geheim.

Folder Ingrid en Dieter SchubertNiet alleen in Nederland zijn er vele fans van de Schuberts, zoals ze soms liefdevol genoemd worden, de miniheks op discoschoenen en de norse zeerover met watervrees vonden hun weg naar kinderkamers overal ter wereld. De prentenboeken bereiken vooral grote oplagen in onder meer Duitsland, Frankrijk, Scandinavië, Amerika, Japan en China.

In de speciale folder over Ingrid en Dieter Schubert lees je van alles over hun werk. Vraag naar de gratis folder in de boekhandel of kijk hem digitaal in.

Prijzen:

1981 Vlag & Wimpel van de Penseeljury voor Er ligt een krokodil onder mijn bed!
1982 Vlag & Wimpel van de Penseeljury voor Helemaal verkikkerd
1983 Vlag & Wimpel van de Penseeljury voor Ravestreken
1984 Vlag & Wimpel van de Penseeljury voor Ik kan niet slapen!
1984 Pluim van de maand voor Ik kan niet slapen!
1987 Gouden Penseel voor Monkie (Dieter Schubert)
1987 Pluim van de Maand voor Monkie
1993 Pluim van de maand voor Woeste Willem 
1995 American Parent's Award voor Amazing Animals (Van mug tot olifant)
1995 Pluim van de maand voor Van mug tot olifant
1998 Pluim van de maand voor Dat komt er nou van...
2000 Kinderboekwinkelprijs voor Dat komt er nou van
2003 Pluim van de maand voor Het grote boek van Beer en Egel
2005 Pluim van de maand voor Mijn held
2008 Saarbrueken Literature Prize voor Engel
2011 Nominatie voor de Kinderboekwinkelprijs voor De Paraplu
2013 Leespluim van de maand januari 2013 voor Gewoon gek

Tentoonstellingen:

1995 Dierenpark Amersfoort
1999 Kunsthal Rotterdam
2005 Kasteel Groeneveld
2006 Gemeentemuseum Helmond
2007 Stedelijk Museum Alkmaar
2013 Gemeentemuseum Den Haag
2014 Openbare Bibliotheek Rotterdam
2014 Stedelijk Museum Zutphen
2015 Anton Pieck Museum

Reizende Groepstentoonstellingen:

2001 Dutch Oranges
o.a. in Bologna, Mexico, Spanje, New York
2006 Dutch Treats
2006 Eric Carle Museum, Amherst
2011 Beijing

www.ingriddieterschubert.com

 

 
JFBConnect not enabled. Please enable.